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<dc:title>Creating a typology of tobacco farms according to determinants of diversification in Valle de Lerma (Salta-Argentina)</dc:title>
<dc:creator>Chavez, M. D.</dc:creator>
<dc:creator>Berentsen, P. B. M.</dc:creator>
<dc:creator>Oude Lansink, A. G. J. M.</dc:creator>
<dc:description>The objective of this article is to identify typical tobacco farms according to determinants of diversification that can be used to explore possibilities of diversification in the province of Salta (Northwest of Argentina). National Agriculture Census data of 278 farms in the main tobacco production area of Salta were used for the analysis. The variables selected concerning determinants of diversification were: land area, irrigation, general capital goods and specific capital goods, ownership of land, education, off-farm work, and labour availability. The analysis of the principal components applied to 16 selected variables allowed to reduce the dimensionality of the data to four components. Those components were used to apply K-means cluster approach to classify the farms. Four clusters were determined. Cluster 1 and Cluster 2 are the largest clusters. These concern highly specialized tobacco farms. They differ regarding determinants for diversification due to different levels of education of the farmer and different levels of off-farm work. Both clusters are interesting for further analysis regarding diversification alternatives to maintain or improve income and to reduce soil degradation. Cluster 3 concerns large tobacco farms being somewhat less specialized than the farms in Clusters 1 and 2. Intensive tobacco production makes this group interesting for exploring diversification alternatives to improve soil conditions. Farms in Cluster 4 already have a high level of diversification with substantial livestock production. The presence of perennial pastures suggests a better soil management than the other clusters. This cluster looks appealing to investigate what can be done regarding diversification.</dc:description>
<dc:description>El objetivo de este artículo es identificar explotaciones de tabaco de acuerdo a determinantes de diversificación para ser utilizadas en la exploración de posibilidades de diversificación en la provincia de Salta (Noroeste de Argentina). Se utilizaron para el análisis datos del Censo Nacional Agropecuario correspondientes a 278 explotaciones de la principal área de producción de tabaco de Salta. Las variables seleccionadas como determinantes de la diversificación fueron: superficie de tierra, capital general, capital específico, propiedad de la tierra, educación, trabajo extra predial y mano de obra. Se aplicó análisis de componentes principales a 16 variables seleccionadas y así se redujo la dimensión de los datos a cuatro componentes, que fueron utilizados en el análisis de conglomerados (K-means) para clasificar las explotaciones. Se determinaron cuatro conglomerados. Los conglomerados 1 y 2 son los más numerosos; están compuestos por explotaciones altamente especializadas en tabaco y difieren entre sí por el nivel de educación del productor y por el grado de trabajo extra predial que el mismo posee. Ambos grupos son interesantes para posteriores análisis relacionados a alternativas de diversificación para mantener o mejorar el ingreso y reducir la degradación del suelo. El conglomerado 3 consiste en grandes explotaciones tabacaleras menos especializadas que las anteriores. La intensa producción de tabaco hace a este grupo interesante para la exploración de alternativas de diversificación tendientes a mejorar las condiciones de suelo. Las explotaciones del conglomerado 4 tienen un nivel alto de diversificación con importante producción de ganado. Este grupo es atractivo para investigar lo que puede hacerse en relación a la diversificación.</dc:description>
<dc:publisher>Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA)</dc:publisher>
<dc:date>2010</dc:date>
<dc:type>text (article)</dc:type>
<dc:format>application/pdf</dc:format>
<dc:identifier>https://dialnet.unirioja.es/servlet/oaiart?codigo=3225104</dc:identifier>
<dc:identifier>(Revista) ISSN 1695-971X</dc:identifier>
<dc:identifier>(Revista) ISSN 2171-9292</dc:identifier>
<dc:source>Spanish journal of agricultural research, ISSN 2171-9292, Nº. 2, 2010, pags. 460-471</dc:source>
<dc:language>eng</dc:language>
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